Слънцето и бебетата - какво не трябва да забравяме

 

През последните години активността на слънцето е разко повишена и като следствие - вредното му влияние е нарастнало многократно.

Всички ние, като отговорни родители, трябва да осигурим на децата си необходимите условия, за да бъде тяхната нежна кожа предпазена от вредните слънчеви лъчи.

Тук ще се опитаме да Ви дадем няколко практически съвета как да предпазите Вашето бебе или малко дете от вредното влияние на слънцето, като същевременно не го лишавате от възможността да си играе и да се забавлява на воля:

- Винаги използвайте слънцезащитен крем! - За бебетата и малките деца препоръчителен е фактор 50. Използвайте кремове, предназначени за бебета и деца. Не пропускайте преди да намажете за пръв път детето си с избрания крем да намажете на рамото участък с размера на монета от 1 лв и да изчакате минимум половин час. Ако не се появи алергична реакция (зачервяване, обрив), може да намажете бебето. В допълнение - мажете обилно с крем всички открити части на тялото поне половин час преди излагане на слънце. Това е необходимото време крема да се абсорбира от кожата и да започне да действа. Не забравяйте да следите срока на годност и не посягайте към миналогодишните флакони (дори и да ви е останало голямо количество).

- Не забравяйте шапката! - За да предпазите детето си от топлинен удар, винаги използвайте шапка. Всички знаем и сме се сблъсквали с предизвикателството да накараме детето да носи шапка. Голям процент от мъничетата ще се противят и ще упорстват в свалянето на шапката. В този случай личният пример върши доста работа. Ако вие самите носите шапка, много по-лесно ще убедите детето си в необходимостта да стори същото и то ще е по-склонно да подражава.

- Избирайте внимателно времето за разходка и почивка - през най-горещите летни месеци - юли и август - не ви препоръчваме да разхождате детето си на слънце между 13 и 17 часа.

- Ограничете плажа - със сигурност много от нас се изкушават да вземат бебето си на плажа. Това може да е на басейн или на морето. Където и да е обаче, бъдете много внимателни. Съвременните дерматологични изследвания сочат, че за деца под 3 годишна възраст трябва да се избягва излагането на слънце на големи зони от тялото като гърба и корема. Ако все пак решите да отидете с бебето си на плажа, то нека това да е преди 11.30 часа и не го оставяйте под преките слънчеви лъчи за повече от половин час. След това го приберете на сянка. Препоръчително е бебето да не стои на плажа повече от час - час и половина така или иначе. Разходка по брега на морето след 18 часа също би била добра идея. Тогава слънцето е вече достатъчно слабо, а водата достатъчно топла, за да напръскате босите крачета.

Следвайки тези простички съвети, вие ще гарантирате на бебето си здрава кожа сега и за в бъдеще. Не забравяйте, че кожата "помни", както и че бебето разчита изцяло и само на Вас, за да расте здраво и щастливо!

С пожелание за едно слънчево и усмихнато лято за вас и обичаните от вас хора :)

*За подготвянето на този материал са използвани материали от Beboran

 

Babystreet - електронен магазин за детски и бебешки дрехи, аксесоари и играчки.
Webdesign, seo оптимизация и поддръжка на сайта от kodart