Трябва ли да се повива бебето? Аргументи за и против

Пелените са една от тези думи, които са свързани с малко дете. По време на социализма майките са изучавали изкуството да повиват бебетата още в родилния дом, за да не се провалят. 

По това време бебето "войник" се считало за най-добрия вариант на повиване и никой не се съмнявал дали е необходимо.

В родилните домове с помощта на пелените бързо се е повивало бебето, дори главичката, ако е хладно. Пелените бяха по-лесни и по-бързо стерилизирани от всяко друго облекло. И не бе необходимо на персонала да се занимава с всяко бебе дълго време в детското отделение на болницата.

Когато майката била изписвана от родилния дом, тя се изправяла пред проблема за редовно сменяне на пелени. Дори и днес много млади майки използват пелени, отказвайки модерно боди.

Първите кълнове на съмнение за повиването се появяват през 80-те години, когато американският педиатър д-р Бенджамин Спок придоби популярност с книгата "Детето и грижата за него". 

Аргументи на подръжниците на повиването на бебето

  • Смята се, че повитото бебе спи по-дълго, защото пелената надеждно фиксира ръцете и краката му. Факт е, че бебетата често правят хаотични движения на крайниците и се събуждат.
  • Пелените предотвратяват свободното движение на детето, като по този начин го спасяват от случайни наранявания, които то може да получи: да се надраска, да си вкара пръст в очите и други подобни.
  • В утробата на майката детето е свикнало с ограничено пространство, така че за неговия комфорт същата среда трябва да бъде пресъздадена през първите месеци от живота.
  • Когато се повива, бебето е плътно обвито, така че краката растат равномерно.

Но съвременните педиатри считат повечето от тези теории за заблуди. Що се отнася до последната точка, липсата на повиване не оказва лошо влияние върху растежа на краката. По-скоро, напротив, поради пелените детето не може активно да се движи, което забавя физическото му развитие.

Невъзможността да се промени позата до по-удобна, затруднява съня на някои бебета. Освен това понякога е полезно за детето да спи по корем, което е невъзможно при повиването (лежейки по корем, детето интуитивно дърпа краката си под него, което е невъзможно в пелените).

Обърнете внимание, че през първите месеци бебето не трябва да спи по гръб, защото гръбнакът все още не е приспособен към такива напрежения. Това е възможно само ако бебето вече може как да се обърне от корем по гръб и обратно. Също така някои препоръчват преди 3-годишна възраст бебето да спи с майка си, а не в отделно легло.

Дали ще повива бебето всеки родител трябва да решава сам. Що се отнася до световната тенденция, съществува и по-опростена форма, когато краката и ръцете на бебето остават свободни дори в самата пелена. Това му дава повече място за движение и насърчава правилното физическо развитие.

Какво мислите за повиването на бебето? Дали това е отживелица от социалистическото минало или нещо необходимо в наши дни?

 

Babystreet - електронен магазин за детски и бебешки дрехи, аксесоари и играчки.
Webdesign, seo оптимизация и поддръжка на сайта от kodart