Закъснения на бебешката реч: Как да помогнете на детето да проговори

Някои деца се научават да говорят по-рано от другите, така че има широк спектър от възприятия за това, кое се смята за „нормално” говорно развитие. Ако детето ви още не може да говори, ранната интервенция е много важна за целесъобазно развитие на речта.

 

За да добиете представа за това къде попада вашето дете в развитието на речта, тук са някои общи насоки:

 

Повечето деца са способни да изговарят 3 - 5 думи докато са на 1 годинка.Речта започва да се развива на възраст 19 - 24 месеца.

 

Предупредителни знаци за забавено развитие на речта

 

Има 3 елемента, които родителите трябва да следят отблизо, ако те са притеснени, че детето им се бави с развитието на речта.

 

Цялостно развитие: Ако детето ви изглежда, че изостава по отношение наречта, но се развива в рамките на нормалните стойности, това обикновено не е сигнал за тревога. Ако речта му изостава то изглежда, че изостава и в други области, като например когнитивното развитие, социалните взаимоотношения, игра, двигателни умения.

 

Рискови фактори: Деца със сетивни проблеми като лош слух или зрение могат да бъдат изложени на риск от забавяне на речевото развитие. Заешка устна или други лицеви аномалии, също могат да усложнят проблема. Ако детето ви има някой от тези рискови фактори, то трябва да се обърне по-голямо внимание на развитието на неговата реч.

 

Степен на напредък: Ако детето ви изглежда, че има забавено развитие на речта, започнете да проследявате неговия напредък. Вижте дали прави подобрения от всякакъв вид за един месец. Ако няма напредък е добре да се обърнете към специалист за да се направи професионална оценка.

 

Закъснения на бебешката реч: Как да помогнете на детето да проговори

 

Диагностициране

 

Първата стъпка при диагностицирането е посещението на педиатъра. Вашето дете ще премине през медицински преглед, за да се определи дали има физическа причина, която да причинява закъснението на речта. Ушният преглед е основен компонент, за да се провери дали детето няма някоя ушна инфекция, в своята история. Неиндетифицирани проблеми със слуха са един от водещите източници на забавена реч. Най-вероятно ще се направи общ медицински преглед, за да се потърсят възможни причини за забавянето на речта.

 

Ако причината за закъснението на речта не е налице, то педиатъра може да ви насочи към друг специалист.

 

Специализирано лечение

 

Вашият педиатър-вероятно ще ви насочи към интервенция на програма, която се занимава със забавения говор или развитие на сензорни проблеми. Когато присъства на първата среща, вашето дете ще бъде подложено на допълнителни тестове, за да се определи, къде точно по скалата на говорното развитие е вашето дете и ще бъде създаден план за логопедична терапия. Ако детето ви не постигне напредък, може да бъде подложено на друг вид терапия.

 

Логопедичната терапия може да се провежда веднъж или 2 пъти седмично. Вие ще трябва да водите детето си до лечебното заведение (звучи страшно, но не е). Сеансите могат да бъдат много кратки 15-20 минути в началото. Най-важната част от логопедичната терапия е отношението ви като родител. Логопедът ще ви даде съвети и упражнения, които да използвате у дома. Вие трябва да прекарвате много повече време с детето си от терапевта, така че на вас се пада по-голямата част от работата. Важно е да правите упражненията всекидневно, за да може детето да усъвършенства речта си по-бързо.  

 

Работа за вкъщи

 

Четете и говорете с детето си у дома. Това е най-добрият начин да усъвършенствате речта му. Четете леки книжки с картинки, отбелязвайте картинките и окуражавайте детето ви да произнася думите с вас. Имайте търпение. Използвайте нормална реч – понякога вие ще трябва да произнасяте всяка дума ясно и бавно и да следвате инструкциите на логопеда. 

 

Ако детето ви има допълнителни проблеми то лечението и методът на лечението може да варира. Това може да е продължителен процес, за да помогне на детето да навакса, така, че вие трябва да работите с него месеци или години. Добрата новина е, че по-голямата част от децата със затруднение в речта най-накрая стават бъбривци сред връстниците си.

Източник: www.mamatatkoiaz.bg 

Снимки: photostock, Tom Clare FreeDigitalPhotos.net

Babystreet - електронен магазин за детски и бебешки дрехи, аксесоари и играчки.
Webdesign, seo оптимизация и поддръжка на сайта от kodart